Hakukoneoptimointikirjat vertailussa

Hakukoneoptimoinnista on olemassa valtava määrä englanninkielistä materiaalia. Viime aikoina on tullut lueskeltua enemmänkin hakukoneoptimointiin liittyvää kirjallisuutta ja päätin siksi kirjoittaa lyhyet esittelyt viimeksi lukemistani kirjoista. Kirjojen laajuudessa ja laadussa on tosi isoja eroja, joten tässä minun vinkit siihen, että mihin SEO-kirjoihin rahansa ja aikansa kannattaa investoida.

Evan Bailyn, Bradley Bailyn: Outsmarting Google – SEO Secrets to Winning New Business (2011)

Evan Bailynin hakukoneoptimointikirja on ylivoimaisesti paras, kattavin ja yksityiskohtaisin lukemani kirja hakukoneoptimoinnista. Se tarjoaa jonkin verran myös sellaista tietoa, jota ei muista lähteistä ole tullut vastaan. Bailynin tapa kirjoittaa pitää mielenkiinnon kirjassa loppuun asti. Kirja on julkaistu vuonna 2011, joten kirjassa ei ole vielä otettu huomioon Googlen Panda ja Penguin -päivitysten vaikutuksia, mutta muuten kirja tarjoaa todella hyvän pohjan hakukoneoptimoinnin osaamiselle. Suosittelen lämpimästi!

Michael H. Fleischner: SEO made Simple – Strategies for Dominating the World’s Largest Search Engine. 3rd edition (2013)

SEO made Simple on kattava ja tuore kirja hakukoneoptimoinnista. Kirja herätti useita ahaa-elämyksiä, vaikka on viimeiseksi lukemani hakukoneoptimointikirja – eli se tarjosi kaiken muun lukemani jälkeenkin vielä hieman uutta tietoa. Kirja on jaettu neljään osioon:
1. On-Page optimointi, eli sivuston sisällön optimoimiseen liittyvät asiat,
2. Off-Page optimointiin, eli sivuston ulkoisiin tekijöihin liittyvät asiat.
3. Kolmannessa osassa Michael pyrkii opastamaan lukijaa säännöllisen hakukoneoptimoinnin prosesseihin.
4. SEO-sanasto.
Erityisesti pidin kirjan ohjeistuksesta linkitysten rakentamiseen. SEO made Simple on todellakin nimensä mukaisesti tehty yksinkertaiseksi. Kirja on selkeä ja helppolukuinen, vaikka sisältääkin suhteellisen tuhdin paketin tietoa tiiviinä pakettina. Jos sinulla on resursseja lukea vain yksi kirja hakukoneoptimoinnista, niin tämä voisi olla aika hyvä valinta.

Tim Kitchen: How to Get to the Top of Google (2012)

Tim Kitchenin kirja on kevyt kirja hakukoneoptimoinnista. Kirjaan sisältyy myös opas Google+ Local ja Google Places palveluissa näkymisen optimoimisesta. Sisältöä kirjassa on harmillisen vähän ja asioita raapaistaan lähinnä vähän pintapuolisesti. Muutenkin kirja tuntuu pikaisesti kirjoitetulta. Sen verran tuore kirja kuitenkin on, että Penguin päivitysten huomioonottamisesta siinä lyhykäisesti mainitaan. Kirjaa lukiessa rupesi vähän ärsyttämään, kun parinkymmenen sivun välein on Tim Kitchenin firman hakukoneoptimointipalveluiden sama mainos. Niiden avulla kirja on saatu venytettyä 157-sivuiseksi, eli äkkiähän tämän kirjan lukaisee, mutta ei se juuri mitään annakaan.

Eric Ward & Garrett French: Ultimate Guide to Link Building (2013)

Linkitysten rakentaminen on hakukoneoptimoinnin prosesseista keskeisin ja siksi siihen aiheeseen keskittynyt kirja on ihan paikallaan. Kirja ei siis anna yleiskuvaa hakukoneoptimoinnista vaan keskittyy vain ja ainoastaan linkitysten rakentamiseen. Wardin ja Frenchin kirja tekee linkitysten rakentamisesta suorastaan tiedettä ja ohjeistaa hyvin säännönmukaiseen ja määrätietoiseen prosessiin. En suosittele ensimmäiseksi SEO-kirjaksi, mutta todella hyvä syventävä kirja tästä aihepiiristä.

© Vesa Nippala, 6.9.2013

Lisää aiheesta hakukoneoptimointi: