Ajattelepa skenaario, missä myymälän näyteikkunassa olisi peittävät verhot.
Mobiililaitteilla on jo selviö, että koko ruutu täytetään, koska ruutualaa ei ole hukattavaksi. Desktopissa ei vielä ole samoin, vaan eilisen verhot on vedettynä vielä eteen, vaikka full-hd alkaa jäädä jo pieneksi.
Aiemmin verkkokaupassa käytettävän tehollisen ruutualan määrittivät pienemmät resoluutiot ja näyttöjen suurempikokoiset pikselit. Tähän kohtaan on monella jäänyt sokea piste. Padien käyttäjät ovat jo tottuneet zoomailemaan etusormella ja peukalolla vanhanaikaisenkin kaupan sattuessa kohdalle, mutta suurin osa konttoritaitoisista desktopin käyttäjistä eivät kuitenkaan tunne ctrl+ ja – zoomitoimintoja, joten esillä oleva informaatio jää auttamatta pieneksi ja vaikeaselkoiseksi.
Nykyisin käytettävät näyttökoot kotona ja työpaikalla ovat järjestäen 20-30-tuumaisia, eikä pienempiä näyttöjä enää edes myydä. Ei ole siis mitään syytä pihistää näyttöalasta. Täyden ruutualan käyttäminen ei muodostu ongelmaksi edes vanhemmilla näyttöpäätteillä responsiivisen teknologian ansiosta. Nyt olemme kohtaamassa kuitenkin uudenlaista ongelmaa: sivusto, joka 2000-luvun alussa täytti koko näytön, näyttää ultratarkoilla näytöillä naurettavan kokoiselta suikaleelta.
Ei-responsiivinen – responsiivinen – super-responsiivinen
Verkkokauppoja, jotka käyttävät desktopeissa vähintään 80% näyttöalasta on vielä suhteellisen harvassa. Responsiivinen teknologia on kuitenkin tuonut tullessaan mahdollisuuden skaalata layout aina sopivaksi jokaiseen näyttöpäätteeseen. On myynnillisesti kannattavaa, että sivuston sisältö on selkeästi esillä. Verkkokaupan konversioon liityvät tutkimukset kautta markkinointialan ovat jo pitkään puhuneet mm. suurten tuotekuvien puolesta. Sama pätee koko sivustoon. Suuri ja selkeä on kaunista ja ennenkaikkea toimivaa.
Tarkastellaan asiaa esimerkkien kautta:
Perinteisiä, ei-responsiivisia verkkokauppoja
Leveämpiä responsiivisia esimerkkejä
www.netanttila.fi, käyttää ruudusta noin 80 %
www.fotoman.fi, jossa näyttöalasta on käytetty noin 90 %
www.dickjohnson.fi, koko näyttöala on hyötykäytössä
4k, 5k, UHD ja super-responsiivisuus
Tulevaisuudessa responsiivisuuden hyväksikäyttö nousee vielä tärkeämpään asemaan, kun näyttöjen resoluutiot jatkavat yhä kasvamistaan. 4k ja 5k paneeleita varten tarvitaan jo super-responsiivisuutta, jolloin näytön elementtejä tarvitsee skaalata ylöspäin ja uusia elementtejä voidaan tuoda näkyviin näyttöalan leventyessä ja resoluution kasvaessa. 1024 pikselin leveyinen webbisivu on tuollaisella näytöllä jo melkein mahdoton luettava. Super-responsiivisuudesta näytetään otetun käyttöön myös termi hd-responsiivisuus, joka sinänsä kuulostaa vähän harhaanjohtavalta. Aika näyttää mikä termi vakiintuu käyttöön.
Esimerkki super-responsiivisesta verkkokaupasta
Käytännön kompastuskiviä super-responsiivisuuteen siirtymisessä
Resoluution kasvaessa myös kuvakoot, latausajat ja siirretyn datan määrä kasvavat eksponentiaalisesti. Kaupassa, jossa trafiikkia on paljon, tämä voi jo vaikuttaa hosting-maksujen suuruuteen. Toisaalta data ja sen liikuttelu halpenee jatkuvasti, joten suureksi ongelmaksi ei asiaa voi kutsua. Ultra-hd-tasoisen videosisällön siirtelyssä ja streamaamisessa ongelmat ovat kuitenkin vielä ratkaisuvaiheesssa.
Hyötyä konversioon
Suuremmista kuvista ja käytettävissä olevasta näyttöalasta on hyötyä konversionkin kannalta. Asiakas voi ostaa tuotteen suoraan tuotelistausnäkymässä, jos hän tietää, mitä on hakemassa, eikä hänen tarvitse erikseen klikkailla kuvaa suuremmaksi tai vieläkin hankalampaa: mennä tuotesivulle sitä zoomailemaan. Tällä tavoin tuote päätyy ostoskoriin parhaimmillaan kolme klikkausta nopeammin.
Murra verkkokauppasi laatikosta!
Nykyään kaikki alalla olevat verkkokauppaohjelmistot tarjoavat jo mahdollisuudet responsiivisiin toteutuksiin. Käytä ammattilaista tai valitse sellainen ohjelmisto, jossa nämä asiat on jo valmiiksi mietitty, myös ruutualan hyötykäytön osalta. Murra siis verkkokauppasi pois vanhan kokoisesta laatikosta ja katsele kuinka konversiolukemat hyppelehtivät iloisesti kuin pienet kilipukit elämänsä tunnossa.
– Ville Turkkinen –
Kirjoittaja toimii myyntipäällikkönä ja verkkokauppa-asiantuntijana ProsperCart Oy:ssä.