On skenaarioita kun linkki verkkokauppasi jollekin sivulle ei toimikaan. Voi olla, että olet poistanut jonkun tuotteen, uutisen, artikkelin tai vastaavan sivun sivustoltasi. Voi olla, että asiakas kirjoittaa suoran linkin väärin. Tässä kohtaa hyvä 404-sivu, eli sivu, jolle ohjataan kun haettua osoitetta ei löydykään, on kultaakin arvokkaampi. Epäonnistuneen haun voi kääntää pr-eduksi tai voitoksi ehdottamalla asiakkaalle jotain relevanttia.
No mistä sitten tiedämme, mitä on relevanttia ehdottaa, kun emme osaa tunnistaa, että mitäköhän se surffailija on kirjoittanut väärin? Vastaus on yksinkertainen: mitä naapuri on tehnyt? Eli mitä muut ovat ostaneet ja mitä muut ovat hakeneet.
Defaulttina ProsperCartissa 404-sivulla näytetään hakulaatikko ja suosituimmat tuotteet. Keräilen tähän alle listaa, mitä kaikkea tällä sivulla voisi näyttää, jotta hutilaaki voidaan kotiuttaa parhaassa tapauksessa euroiksi:
- mitä muut ovat ostaneet
- mitä muut ovat hakeneet (hakusanapilvi)
- mitä me suosittelemme (nostotuotteet)
- staattisen sisällön palikka (voidaan siis tuottaa sisältöä tähän kohtaan suoraan wysiwyg-editorilla hallinnasta)
- banneripaikka
Tässä esimerkkisivu, johon on koottu kaikki nämä yllämainitut elementit.
Nämä muutokset voit teettää eCommercella, tai jos olet ennenkin muokannut kaupan ulkoasua, niin tässä ohjeita:
Ulkoasufunktioiden ohje löytyy nyt kaupan hallinnan etusivulta räätälöintien dokumentointiohjeen alta.
Tämän esimerkin muutokset onnistuvat muokkaamalla tiedostoa: not_found.inc. Ulkoasutiedostot löytyvät oman kauppasi ftp-osoitteesta, ja siellä surffaa kansioon: site/templates/crimson-lite/layouts. Näiden asioiden säätämiseen tarvitset vain ftp-yhteyden oman kauppasi serverille, sekä tekstieditorin.
Ennenkuin aloitetaan: tee not_found.incistä kopio ja nimeä se vaikka näin: not_found.backup
Mitä lisään not_found.inc:iin ja minne?
Käy katsomassa ulkoasufunktion esimerkki ohjesivulta ja copypastea se not_found.inc:iin <main>-tagien väliin siihen järjestykseen kuin missä haluat asioita asiakkaallesi esittää.
- mitkä on suosituimmat hakusanat: http://docs.prospercart.fi/dokuwiki/template_functions?s%5B0%5D=banner#mostpopularsearches
- näitä me suosittelemme, eli nostotuotteet: (kävin lunttaamaassa index.inc -fileestä, miten nostotuote oli sinne kirjoitettu ja copypastesin sen sopivaan kohtaan not_found.inc tiedostoon), lisäksi kävin config.php:stä lisäämässä nostotuotteiden määrän neljään ja merkkasin, että tällä sivulla näytetään nostot 3 sekä 4. ($g_highlight_product_count = 4;)
- staattista sisältöä jonka sisältöä voi hallita sitten sivupohjien sisällönhallinnasta: http://docs.prospercart.fi/dokuwiki/template_functions#staticcontent
- banneripaikan: http://docs.prospercart.fi/dokuwiki/template_functions?s%5B0%5D=banner#bannerlist (kävin luomassa kaupan hallinnassa banneripaikan nimeltä 404banner)
- Bonusvinkki: suosituimmat kategoriat (vaatii toimiakseen sen, että kategorialle on asetettu kuva): http://docs.prospercart.fi/dokuwiki/template_functions#mostpopularcategories
Mitä muuta eCommercessa voisi säätää:
Monissa sivuissa täytyy sitten ottaa responsiivisuus ja breakpointit huomioon ja mennään alkeista jo jatkokurssille. On kuitenkin sivuja, joissa voit kääntää käyttäjän virheet voitoksi tai joihin voi muuten vain lisätä mukavaa sisältöä, kuten tekstiä, kuvia, bannereita jne. Tässä muutama:
- order_failed.inc – jos maksu meni pieleen, tässä voi olla tilaisuutesi kannustaa asiakas vielä yrittämään uudestaan. Luo vaikka sisältösivu nimeltä: maksuepäonnistui ja kirjoita sinne ohjeita ja yhteystietosi tai laita sinne joku ”ei se mitään” ja halikuva
- thank_you.inc – kiitossivu: Tässä kohtaa asiakkaasi on nyt ostanut kaupastasi, eikä todennäköisesti tänään osta sinulta enää mitään. Tämä on ainoa järkevä paikka kumppanuusmainonnalle. Banneripaikka (bannerlist -funktio) voi siis olla paikallaan tähän tiedostoon.
- footer.inc (löytyy partials -kansiosta) – kenties haluat lisätä kaupan sivun alaosaan staattista sisältöä tai banneripaikan, jossa voisit esittää vaikka toimitustapojen hinnastoa tai vastaavaa
- sidebar.inc – kenties haluat lisätä lisää banneripaikkoja pystynavin alapuolelle tai yläpuolelle
Jos haluat tietää tästä lisää, Oscar Software tarjoaa koulutusta ja konsultointia ohjelmiston tehokäyttöön. Kysy lisää myynnistämme.
– Ville Turkkinen –
Kirjoittaja toimii myyntipäällikkönä ja verkkokauppa-asiantuntijana ProsperCart Oy:ssä.