Case Bluebird.fi: Varastologistiikan ulkoistaminen Nettivarastolle

Tämän artikkelin on kirjoittanut Bluebird.fi -verkkokaupan yrittäjä Mikael Jukarainen.


Ulkoistin verkkokauppani varastoinnin syyskuussa 2015 verkkokauppojen ulkoistettuun logistiikkaan erikoistuneelle Nettivarastolle. Aikaisemmin toimimme Keravalla sijaitsevasta yritystalosta käsin, joka sopi sinällään erittäin hyvin verkkokaupalle, mutta verkkokaupan sekä samaa tilaa hyödyntäneen maahantuontitoiminnan kausivaihteluiden vuoksi tila harvoin vastasi kooltaan sen hetkistä tarvetta ollen välillä liian pieni ja välillä liian suuri. Lisäksi tilausmäärät painoittuivat varsinkin sesonkiaikaan varsin selkeästi sunnuntaihin ja alkuviikkoon, jonka johdosta maanantain ja tiistain tehokas työaika kului pitkälti tilausten pakkailun merkeissä ja pienessä yrityksessä jouduin pääsääntöisesti itse hoitamaan keräilyn ja paketoinnin.

Varastoinnin ja logistiikan ulkoistamisen tavoitteet

Halusin ulkoistaa varastoinnin ensisijaisesti siksi, että halusin käyttää omaa aikaani mielummin muun muassa markkinointiin kuin tilausten pakkailuun. Kustannussäästöt, joustavuus, ja uudet toimitustavat ulkoimaille olivat myös tärkeitä tekijöitä, mutta kaikista tärkein juttu oli, että saisin itse hoidettua kaiken päivittäisen verkkokauppaan liittyvän työni kotoani poistumatta tai mistä päin maailmaa tahansa läppärini avulla. Verkkokaupan varastointipalveluja tarjoavia yrityksiä on Suomessa kourallinen, mutta palveluntarjoajia vertaillessani Nettivarasto oli aikalailla ylivertainen kaikilla mittareilla. Nettivaston vahvuuksia ovat integroitavuus verkkokauppaohjelmiin, kustannuskilpailukyky sekä se, että palvelu on pitkälle jalostettu verkkokauppiatten tarpeisiin.

Integraatio

ProsperCartilla pyörivä verkkokauppani on integroitu Nettivaraston kanssa Flashnoden tiedonsiirtopalvelua hyödyntäen. Kun asiakas tekee tilauksen verkkokauppaan, niin tilauksen tiedot siirtyvät välittömästi Nettivarastolle ja tilaus siirtyy keräilyyn. Kun tilaus on toimitettu, niin Nettivaraston puolelta siirtyy lähetyksen seurantakoodi sekä tilaustatus ”toimitettu” verkkokauppaan ja kauppiaan tehtäväksi jää tässä vaiheessa kerran päivässä valita kaikki kyseisen päivän tilaukset massavalinnalla ja klikata sähköpostin lähetys, niin asiakkaille lähtee vahvistusviestit tilausten lähetyksistä.

Kokemukset

Ulkoistamisen aloituksen jälkeen niin integraatio kuin Nettivaraston tarjoama palvelukin ovat toimineet kuten pitääkin ja tähän olen erittäin tyytyväinen. Oman verkkokauppani kohdalla varaston ulkoistaminen on tuonut merkittäviä kustannussäästöjä logistiikkahinnoissa ja kuukausittain maksettava korvaus hyllytilasta on alle viidesosa verratuna aikaisempaan oman varastotilan vuokraan. Lisäksi pakkausmateriaalin kohdalla tulee oikeasti merkittävää säästöä ja ei ainoastaan pakkausmateriaalien hinnoissa vaan myös siinä kun otetaan huomioon pakkausmateriaalien sitoma pääoma ja niiden varastonnin ja tilailun aiheuttamat kustannukset.

Toimitukset ulkomaille

Varaston ulkoistamisen jälkeen toimitukset ulkomaille ovat olleet paljon helpompia ja erittäin paljon halvempia. Aikaisemmin käytännössä ainoa vaihtoehto ulkomaantoimituksiin oli posti, mutta Nettivaraston kautta on tullut vaihtoehdoiksi mm. GLS, DHL ja Viron posti. Erityishuomiona täytyy mainita lähetykset EU:n ulkopuolelle, joihin Nettivarasto tarjoaa tullausasiakirjat ilman lisäkustannuksia verkkokauppiaaalle.

Kenelle varaston ulkoistaminen sopii?

Varastoinnin ulkoistamisen kannatavuuteen vaikuttaa myytävien tuotteiden laatu ja keskimääräinen ostoskorin arvo. Tilauksen keräilyn ja pakkauksen aiheuttamien kustannusten kannalta on ei ole eroa jos tilauksessa on viiden euron hintainen avaimenperä tai sadan euron arvoinen kaulakoru. Todennäköisesti kuitenkin sadan euron kaulakorussa on paremmin katetta kattamaan aiheutuvat kustannukset. Tuotteiden laadun kannalta on myös paljon eroa myydäänkö valtavaa valikoimaa erilaisia ja erikokoisia vaatteita verrattuna tilanteesen, jossa myydään esimerkiksi paistinpannua, joka pysyy samana mallina myynnissä useamman vuoden. Käytännössä mitä enemmän erilaisia tuotteita ja tuoteoptioita, niin sitä kalliimmaksi tulee tavaroiden sisäänostohyllytykset.


 Mikael Jukarainen, Bluebird.fi

Lue lisää Mikael Jukaraisen ajatuksia aiheesta: